Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Св. Марина“-Варна с нова процедура за диагностика на простатен карцином

През март в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна предстои да стартира нова високотехнологична процедура за диагностика при простатен карцином и невроендокринни тумори.

Процедурата ще бъде основана на използването на галий – белязани радиофармацевтици, а „Св. Марина“ се нарежда сред малкото болници в ЕС, предлагащи подобна услуга, съобщават от МУ-Варна.

Изследването на простатния карцином и невроендокринни тумори  ще се извършва с ПЕТ скенер или позиторно-емисионен томограф, който работи в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна от 2009г. Новата процедура ще осигури диагноза, стадиране и проследяване на ефекта от лечението при рак на простатата и невроендокринни тумори.

Тя ще спести средства и усилия, както от страна на пациентите, така и на болницата, от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания и процедури и ще оптимизира лечебния план на заболяванията. Процедурата ще се извършва по НЗОК за здравноосигурените пациенти и срещу заплащане за неосигурените.

Към момента най-масово използваният радиофармацевтик за диагностика с ПЕТ скенер е радиоактивен флуор – флуродезоксиглюкоза, чрез който успешно се диагностицират голяма част от онкологичните заболявания, но е неприложим при рак на простатата, невроендокринни тумори и др.

Високотехнологичното оборудване, което включва радионуклиден генератор, синтезен модул и апаратура за качествен контрол, е доставено и инсталирано в разширената и реконструирана Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, като в момента се провеждат необходимите тестове.

Източник: http://medicalnews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *