Мъжка менопауза – възможно ли е? 

Какво трябва да знаете за този „феномен“

Да, прочетохте правилно. Менопаузата не е само период в живота на жените, а и представителите на силния пол минават през нея. Това не е легитимна диагноза в медицинския свят, но представителите на силния пол минават през сходна фаза, като тази, през която минават жените.

Какво представлява мъжката менопауза?

„Технически погледнато няма такова медицинско понятие, но има специфични промени, които се случват около 50-те, наподобяващи на фазите, през които минават и дамите в тази възраст“, казва д-р Деймиън Сендлър, експерт по сексология.

„При жените основните промени идват заради силно понижените нива на естрогена след 45-годишна възраст. В резултат на това те започват да се потят по-често, обливат ги вълни, изнервени са, усещат сухота във влагалището и понижено либидо. Подобни промени се наблюдават и при господата, но не толкова драстични“, добавя той.

Какви са симптомите на мъжката менопауза?

За съжаление, те се наблюдават в сексуален аспект и в някои компрометиращи проявления.

„Мъжете започват видимо да оплешивяват, имат проблемно уриниране, кожата им губи блясъка и еластичността си и изглеждат видимо по-уморени. Също така те имат засечки в леглото, по-трудна ерекция и загуба на сила“, добавя Сендлър.

Представителите на силния пол трябва и по-често да се преглеждат за рак на простатата към 50-те, тъй като са по-уязвими. Господата трябва да преглеждат простатата си за разширения. С годините тя увеличава размера си, което води до затруднение при уриниране и изпускане.

Как да минимализирате ефектите от менопаузата?

Добрата новина е, че можете да повлияете на симптомите на „мъжката менопауза“. След преглед при уролог можете да ползвате определени медикаменти и добавки, за да не позволите на простатата ви да се увеличи.

За сексуалното изпълнение има куп стимуланти под формата на хапчета, чайове и др. Физическата си форма и издръжливост пък можете да поддържате с качествена храна и редовни упражнения.

Източник: Флагман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *